Nyugdíjba vonult egy siker típus

Egy kis történelem

A HP nyugdíjazta a több évig piacon tartott Q2612a tonerjét. Ezzel egy sok éves hagyomány megszakításának a második lépését tette meg: az egyre kisebb kazetták gyártása tovább folytatódik.

A korábbi legkisebb festékkazetták éveken keresztül 2500 lapot bírtak (szabványos oldara számolva, bővebbet az Online tanfolyam megfelelő leckéjében).

A 06A kazetta a legendás 5L, 6L modellekben szolgált 2500 lapos kapacitással, amelyek sok helyen még most is, közel 15 éve működnek.

Ezt váltotta a 92A, a Laserjet 1100 modellel, ami akár kétszázezer lapig is képes volt működni (láttam ilyen számláló állást, el is tettem magamnak egy ilyen tesztlapot). Kapacitása szintén 2500 lap volt.

A sorban a következő a 15A kazetta volt, ami szintén 2500 lapot tudott nyomtatni és széles termékcsalád épült rá.

 Egy hagyomány vége: győzött a profit

A 2500 lapos kapacitás hagyományát tehát 12A kazetta szakította meg a maga 2000 lapos teljesítményével.

Erre a kazettára is egész gépcsalád épült: laserjet1010, laserjet 1018, laserjet 1020,  laserjet 1022 és több multifunkciós gép is.

A megjelenésekor bizony nagy volt a felszisszenés a szakmában: ezt is meg lehet tenni, kétezer lap kapacitással egy tonert legyártani?

Az új trend folytatódik

Nos, azóta ismét fordult egyet a világ és a termék kiöregedett, megjelent helyette az utódja.

Az utód a CB435 és 436 típusú kazetta.  A 35A a nyomtatókban  szolgál, a 36A a multifunkciós gépekben.

Ez a kazetta két új negatív csúcsot is felállított:

  1. A fekete, kis tonerkazetták között ez a legkisebb  kapacitású: 1500 lap a névleges teljesítménye.
  2. Az új kis fekete lézernyomatókat most először starter kazettával adta ki a gyártó. Ez annyit jelent, hogy a gépel kapott kazetta 700 (!) lapot képes kinyomtatni.

Egy aranyszabály megdőlt!

Ezt is sikerült megérnem: a tintasugaras nyomtatóm patronja többet bír, mint egy lézer toner: a gyártó (szintén HP) 870 lap teljesítményre kalibrálta ezt a patront.

Azt már csak zárójelben merem mondani, hogy ezt a kapacitást a saját patronunkkal a CB435 toner árának töredékéért tudom szállítani.

Ezzel a gépcsaláddal és kazettával megdőlt az a sok éves gyakorlat, ami szerint a tintasugaras nyomtató drágábban üzemel, mint a lézer.

Persze a megdőléshez két kitételt hozzá kell tenni:

  • A megfelelő  tintasugaras nyomtató
  • A megfelelő tintapatronnal

           képes olcsóbban dolgozni, mint egy lézer!

Ezek után tehát még többször fogom feltenni a kérdést a konkrét igénnyel vagy csupán érdeklődéssel hozzám fordulóknak: Mire akarja használni a nyomtatóját? Mit és mennyit fog nyomtatni?

 A vásárlásnál Ön istájékozódjon, megéri!

Ha nem tudja, mit kell megkérdezni és meg nem tette: iratkozzon fel minél hamarabb a Online Tanfolyamra,  most még többet nyerhet…vagy veszíthet!

Ha esetleg Önnek még a “jó öreg” 2612A tonerre van szüksége, itt egy kattintással megrendelheti.