Nyomtass okosan!

Miért? Lehet bután is nyomtatni?

A nyomtatás egy roppant egyszerű művelet. Egy egérkattintás és kész.

A dolog akkor bonyolódik, ha ki kell választani egy nyomtatót vagy hozzá a festéket. Itt néha a szakember is bizonytalan: egy adott felhasználónak melyik lenne a legjobb megoldás?

Milyen nyomtatót válasszak?

Milyet vegyek? Az olcsóbbat? Esetleg megéri a drágább, mert annyival jobb, gyorsabb, nagyobb tudású?Mennyivel jobb, gyorsabb, okosabb, nagyobb tudású a drágább? Erre a többlet tudásra (és persze költségre) valóban szükségem van?

Akkor melyiket is válasszam? HP? EPSON? LEXMARK? CANON? SAMSUNG? OKI? MINOLTA? XEROX? És ezzel még nem teljes a sor. És egy márkán belül melyik típust?

Tintasugaras legyen vagy lézer? Ma már a színes lézernyomatók is elérhető áron kaphatóak. Esetleg egy multifunkciós gépre lenne szükség? És abból milyenre?

Eltéved a technikai adatok, típusok útvesztőjében? Hasznos lenne egy fogódzó, egy kicsivel több információ ezekről az eszközökről?

Iratkozzon fel most a “Nyomtass Okosan!” online tanfolyamra!

Nézzünk egy konkrét példát, ezt a történetet az élet írta.

Egy pedagógus a Sulinet programban nyomtatót vásárolt magának. A választás egy nagy, professzionális gépre esett, mert az éppen akciós volt. A gép valóban nagyon szépen, gyorsan megbízhatóan dolgozott. A géppel kapott fél töltetű patron (Bizony, a legtöbb géppel csak fél, vagy még kisebb adag festéket ad a gyártó!) két évigkitartott, a gép a beépített számláló szerint közel 1500 oldalt nyomott ki vele.

A problémát az jelentette, hogy elfogyott a festék. Előbb a fekete. Azután a kék, majd a sárga. A piros is fogytán volt. A festékpatronok egyenként több mint nyolcezer forintba kerülnek és négy darabra van szükség! Ráadásul még négy fej is van a gépben, ami ha később meghibásodik, ugyanennyibe kerül. Ezt a vásárlásnál senki sem mondta el, a családnak pedig egyszerre túl nagy terhet jelentett. A szükséges cserék elvégzése után ilyen fogyasztás mellett közel tíz évig nem kellene hozzá festéket vásárolni. Tíz évre elegendő festékanyagot viszont jellemzően nem szoktunk egyszerre beszerezni.

A gép egyébként egy remek, professzionális gép, csupán nem háztartásba való.
Egy hasonlattal élve: a napi bevásárlást ne intézze kamion. A használattal, fenntartással valószínűleg problémái lesznek attól függetlenül, hogy a kamion egy remek jármű.

A gép hónapokig állt a polcon, üres tintákkal. Gazdája fontolgatta egy kisebb, olcsó gép vásárlását.

Szeretné az ilyen helyzeteket elkerülni? Íratkozzon fel most a “Nyomtass Okosan!” online tanfolyamra!

Megvan a gép, nyomtathatunk egészen addig, amíg kifogy a toner vagy a tintapatron . Sebaj, veszünk másikat.

Tényleg, milyen festéket vegyek?

 • Csak eredetit, amit a boltban mondtak?
  Esetleg próbáljak meg egy olcsóbb festéket? Ismerve a nyomtatófesték árakat, ez a döntés akár tíz-tizentötezer forintos árkülönbséget is jelenthet egy kis lézernyomtató egyetlen kazettájának vásárlásakor. Ennyiért már érdemes elgondolkodni a lehetőségeken: nem sokkal többe kerül maga a nyomtató!
 • Az olcsóbb festék vajon jól működik?
 • Nem romolhat el tőle a gépem?
 • Milyen minőségben fog nyomatni?
 • Legalább tíz-húsz típus közül választhatok, szinte minden boltban más fajtát találok. Melyik olcsóbb fajtát vegyem?
 • Ott vannak még a töltős cégek: „Hozza be, megtöltjük!” Szabad-e, érdemes-e ilyen helyen töltetni festékpatront, lézerkazettát?
  Melyiket válasszam?

A kérdések sorát valószínűleg Ön is tudná még folytatni.

Kell nekem, mint vásárlónak ennyit tudnom tonerről, tintapatronról, nyomtatóról? Kell szinte szakembernek lennem?

Igazság szerint nem. Ha viszont tudja mit keres és miért, sok pénzt és még több bosszúságot, felesleges utánajárást, költséget takaríthat meg.

Ez egy kicsit olyan, mint a tévében a kvíz játékok. Ha a jó válaszokat ismeri, nyerhet. Ha nem, meg kell fizetnie a tanulópénzt.

Találkoztam már ezekel a kérdésekkel és tudom, hogy fontosak.
Kérem most a “Nyomtass Okosan!” online tanfolyamot!

 

Valóban ingyen juthatok hozzá pénzt érő információhoz?

Igen, valóban ingyen juthat hozzá és ez az információ valóban pénzt ér annak, aki használja. Egy nagyobbacska lézertoner beszerzésén akát több ezer vagy néhány tízezer forintot.

Sok ez? ? Kevés? Kinek-kinek megítélése szerint. Ha Ön egy könyvelőirodát vezetne, tudna mit kezdeni havi néhány tízezer forint megtakarítással?

Az én könyvelőm nem haragudott meg érte. 🙂

 

Ezek titkos, bizalmas információk?

Nem, ezek az információk nyilvánosak … annak, aki ott van a szakmai továbbképzéseken, olvassa a szakirodalmat, rendszeresen kapcsolatot tart a nagyobb gyártók képviselőivel, a többi, hasonló területen dolgozó szakemberrel, ismeri a gyártás mindennapi feladatait és buktatóit, és még hosszú a sor.

Ugyanaz a helyzet, mint minden más szakterületen: az információhoz bárki hozzáfér, aki ismeri a megfelelő csatornákat, embereket, utánajár és időt, pénzt, energiát szán a fejlődésre.

Titkokról tehát szó sincs.

Csupán sok éves tapasztalatról, sok utánajárásról, mindennapi tanulásról, százezrekben mérhető telefonköltségről, utazásról, továbbképzésekről, hosszú kísérletezésekről és átélt buktatókról.

Munkatársaim és én ennyit és még sokkal többet fordítottunk arra, hogy a nyomtatókról, nyomtatófestékekről, minél többet megtudjunk.

Nem filozófiai érdeklődésből, hanem azért, mert ez a szakmánk és ebben a villámgyorsan változó szakmában minden nap szükségünk van a friss információra ahhoz, hogy a legjobb terméket és a legjobb kiszolgálást: tehát a legjobb megoldást nyújthassuk át Önnek.

Természetesen mi sem tudunk mindent, mi sem birtokoljuk a Bölcsek Nyomtatási Kövét.

Akár e sorok írása előtt néhány nappal is voltak meglepő tapasztalataink olyan termékről, amiről azt hittük, már ismerjük.

Összeszedtünk tehát valamennyi tudást, és ebből szeretnénk átadni Önnek is annyit, amennyit használni tud és akar.

A Nyomtass Okosan online tanfolyam mellé két ajándékot is kap:

 1. A feliratkozás után ingyenesen letöltheti az “5 költséges hiba” című E-bookot, amiből megtudhatja, hogy miért költenek sokan lényegesen többet nyomtatásra, mint kellene?
 2. Ha a Nyomtatás blogba új bejegyzés kerül , azonnal értesítjük Önt, hogy ne maradjon le semmilyen új információról, érdekességről, ötletről.

Igen, szeretném megkapni a “Nyomtass Okosan!” online tanfolyam ingyenes anyagait és kérem az ajándék tanulmányt.

 

Ha az olvasás közben ( előtt, után) valamit ki kellene nyomtatnia és elfogy a festék, éjjel-nappal rendelékezésére áll az Áruház. Az ott található termékekben ölt testet mindaz, amiről az írásaink, a minőségünk, a garanciánk és az egész oldal szól.

Nincs bennük semmi különös, egyszerűen csak működnek.

Itt vannak egy kattintásra, a Webáruházban. Kattintson rá, próbálja ki most!