A láthatatlan háború

A nyomtatók, a nyomtatás világa is folyamatosan változik. Természetesen vannak időtálló alapelvek, alapvető tudnivalók, de az aktuális információk bizony hamar elavulnak.

Átlagosan évente jelennek meg új nyomtató modellek, természetesen új festékkel, ami sokszor kísértetiesen hasonlít a régihez, de természetesen az új modell csak az új festékkel hajlandó működni.

Folyamatosan folyik a harc a gyártók és az utángyártók között.

A gyártók szeretnék megtartani előnyüket és magas haszonnal túladni a gyári festékeken, az utángyártók pedig igyekeznek minél hamarabb megjelenni az új festékek olcsóbb változataival, mert Nekik ez jelenti a bevételt.

A Vásárló ott áll az információözön közepén és nem tud dönteni. Helyesen dönteni semmiképpen, mert ahhoz ismernie kellene sok háttérinformációt.

A közelmúltban egy továbbképzésen meglepődve kellet tapasztalnom, hogy a festékkazetták védelme mennyit fejlődött rövid idő alatt.

Csak magyarázatképpen: a nyomtatófestékek nagy részében egy mikrochip található, amit a nyomtatóba helyezéskor „beszélget” a nyomtatóval, sőt sokszor ennél sokkal többet is tesz.

Akár a nyomtató szoftverének egy része is itt található.

A legérdekesebb egy chip maga volt:

Egy kétszer három centiméteres fekete fólia, hátoldalán néhány fémszál és egy kis fekete pötty a közepén.

Ez a fólia egy rádiófrekvenciás azonosító chipet rejt, sőt annál is többet: wgy mini számítógépet!

A fémszál az antenna, ezen nem csak jeleket vesz, hanem a működéséhez szükséges áramot is innen nyeri!

A pötty egy chip, ami nem csak adatokat tárol, hanem egy komplett mini számítógép, processzorral és minden mással, csak persze kicsiben.

Ami erről eszembe jutott: Ezt a kutatómunkát, fejlesztési költséget bizony meg kell fizetni.

Meg is fizetjük. Nézzük csak meg a boltok polcain a tonerek árait. Vajon mennyi ebből a „biztonság” ára? Még szerencse, hogy vannak alternatívák, (lásd: áruház menüpont).