Mi az a tintasugaras nyomtató?

Ebben a leckében szintén unalmas technikai részletek is lesznek. Ezek ismerete sokat segít a további anyagok feldolgozásában és a mindennapi életben egyaránt. Ha mégsem érdeklődik ezek iránt, tegye el ezt a leckét és ha valamilyen fogalmat nem ért, később lesz honnan megnéznie.

A tintasugaras nyomtatók folyékony tintával működnek, mikroszkópikus méretű tintacseppek kilövellésével alakítják ki a papíron a nyomtatott képet.

A tintát minden esetben egy tartály tárolja, amiből parányi csövecskéken, fúvókákon keresztül jut a tinta a papírra.

Tintafúvóka megoldások

A tintacseppek kilövésére jelenleg két technikai megoldás létezik.

A bubblejet (buborék) technológiánál a fúvókába egy fűtőelemet építenek. A fűtőelem bekapcsolódásakor keletkező hő a tintát a másodperc néhány tízezred része alatt elpárologtatja. A tízezred másodperc alatt keletkező gőz szó szerint felrobban és kilövi a fúvókában előtte lévő tintamennyiséget a fúvóka végén, egyenesen a papírra. A csepp távozása után a fűtőelem kihűl, a forró gőz helyét hideg tinta foglalja el és a folyamat újra lejátszódik, másodperecenként több tízezerszer. A HP tintsugaras nyomtatói ilyen elven működnek.

Tintafúvóka működési elve

 

A piezokristályos nyomtatófej esetében a nyomtatófej fúvókáiban egy-egy piezo kristály van. A piezokristály elektromos áram hatására kitágul és egy adott mennyiségű tintát kilök a fúvókán keresztül.

tintas2.jpg

Ezt az elvet leginkább az Epson nyomtatóiban láthatjuk viszont.

Mindkét megoldásnál a kilépő, csupán mikroszkóppal látható tintacsepp méretét, alakját, levegőben megtett útját évekig tartó kísérletezéssel mérnökök népes csoportjai tervezik meg és hozzák létre az ehhez illeszkedő alakú, méretű, kialakítású fúvókákat.

Hogy mekkora méretekről beszélünk, azt jól példázza az is, hogy van olyan tintasugaras nyomtatófej, amelyben több mint hatezer miniatűr fúvóka található.

A két működési elv között a felhasználó szempontjából semmi látható különbség nincs.

Mindkét típusba tintapatront kell tenni, a végeredmény pedig mindkét esetben ugyanolyan szép nyomatot jelent.

Nyilván mindkét gyártó (és a többi is) a saját megoldására esküszik. Hogy van-e különbség, mindenki eldöntheti, amint módja akad két nyomatot egymás mellé tenni.

Gondolta volna?

Ebben a nyomtatófejben több mint hatezer bubblejet fúvóka van!

Canon tintasugaras nyomtatófej

A színes nyomtatás fejlődése

A tintasugaras nyomtatók megjelenésükkor még csak fekete-fehér nyomtatásra voltak alkalmasak, de nagyon hamar elkészültek azok a modellek, amelyekbe már a fekete tintapatron helyére be lehetett illeszteni egy színes patront, amivel már színeket is lehetett nyomtatni. Jelenleg már minden ilyen nyomtatóban a fekete és a színes tintapatront egymás mellett találjuk, a gyorsabb és szebb színek nyomtatása érdekében.

Egyre nagyobb teret hódítanak a színenként cserélhető patronos gépek, amelyek alapesetben a három alapszínt (kék, piros, sárga) és a feketét tartalmazzák külön-külön patronban.

Ennél is több patron lehet egy nyomtatófejben, de ennek ismertetése már megérdemel egy külön írást. Egyelőre az alapok áttekintéséhez ennyi elegendő.

A tintasugaras nyomtatók nagyon jó minőségben képesek fotók nyomtatására is. Ezt a lehetőséget a gyártók már a kezdetektől tudatosan igyekeznek minél jobban kihasználni és a nyomat minőségét folyamatosan fejlesztik. A digitális fényképezőgépek megjelenése nagy lendületet adott a színes nyomtatók piacának. Ma már egyre többen szeretnék otthon, azonnal kinyomtatni saját készítésű képeiket, amire az otthoni használatra készített nyomtatók alkalmasak is.

A tintasugaras nyomtatók sok előnyös tulajdonsággal rendelkeznek:

 • Kicsik
 • Olcsók
 • Könnyűek
 • Csendesek
 • Gyorsak
 • Nagyon jó minőségű az írásképük
 • Fotóminőségben nyomtatnak színes képeket
 • Egyszerűen kezelhetőek

Hátrányukként csupán három dolgot lehet megemlíteni:

 • Drága a fenntartásuk
 • Patronjaik érzékenyek, könnyen tönkremennek
 • Az olcsó gépeket nagyon kis példányszámra tevezték, nem várható tőlük hosszú élettartam. Gyakorlatilag „fogyóeszközök”.

Kinek érdemes tintasugaras nyomtatót vásárolnia?

 • Aki keveset nyomtat
 • Aki szeretne színeset nyomtatni
 • Aki fényképet szeretne nyomtatni

Természetesen a tintasugaras gépek között is vannak professzionális, nagy terhelésre méretezett készülékek, de azok ára is jelentősen magasabb az otthonra tervezett gépekénél, azokat csak nagy tömegű nyomtatásra vagy speciális feladatra célszerű beszerezni.

Eddig szólt az unalmas technikai ismertetés. Gratulálok, ha bírta türelemmel. A technikai alapok ismeretében a következő részekben a festékekről kapott információt könnyebben tudja majd áttekinteni és felhasználni.

Szép napot kívánok:

Haman Tibor